EN

ИСТОРИЯ

"Оркестър Хоро - Русе" е създаден в началото на 1962 година като формация към танцов състав "Найден Киров" - град Русе. В тоя период Оркестъра е сътворил повече от 300 хора и песни, които звучат по Българското Национално Радио и съществуващите вече частни радиостанции. Оркестърът е гастролирал във Франция, Япония, Италия, Гърция, Швеция, Австрия, Испания, Израел и в много други страни. Две поредни години 1993 и 1994 по писма на радиослушатели беше избран за Оркестър на годината. Има повече от 50 телевизионни излъчвания, участва в почти всички новогодишни програми на Българска Национална Телевизия. "Оркестър Хоро - Русе" е лауреат на много грамоти и награди на световни Младежки фолклорни фестивали - София - 1968 г., Берлин - 1973 г., Москва - 1985 г., а през 1999 г.печели Първа награда на най-големият световен фолклорен фестивал - "Песни и танци на света" в град Париж.


За Оркестър Хоро - Русе

Любомир Неделчев Христов

Роден е през 1966 година в гр. Русе. Занимава се с народна музика от 10-годишна възраст. Завършил е Средно музикално училище "Проф. Веселин Стоянов" със специалност акордеон. Член е на "Оркестър Хоро - Русе" от 1986 година и понастоящем е негов ръководител.


Цветан Георгиев Банев

Роден е през 1965 година в гр. Русе. Занимава се с народна музика от 11-годишен. Г-н Банев започва да свири на акордеон, а по-късно на китара и учи пеене. Той е вокалист и китарист на "Оркестър Хоро - Русе" от 1993 година.


Стоян Начев Стоянов

Роден е през 1969 година в гр. Велико Търново. Завършил е Музикално училище през 1988 година със специалност кларинет. Бил е член на Оркестър "Чанове", както и на Ансамбъл "Найден Киров" - Русе. Член е на "Оркестър Хоро - Русе" от 2000 година. Записал е три албума с "Оркестър Хоро - Русе" и понастоящем свири на саксофон и свирка.


Стоян Йорданов Йорданов

Роден е през 1966 година в Русе. Започва да свири на китара на 12 години. По-късно се занимава с ударни инструменти. Преди да се присъедини към "Оркестър Хоро - Русе" през 1993 година, той работи към народен ансамбъл "Найден Киров" - Русе.


Явор Минчев Йорданов

Роден е през 1965 година в гр. Русе. От 10-годишна възраст свири на китара и тамбура. Завършва 3-годишна школа по китара. Член е на "Оркестър Хоро - Русе" от 1986 година.


Димитър Николов Ходжев

Роден е през 1947 година в град Завет. Като малък учи цигулка, а по-късно китара. От 1979 година започва работа в "Оркестър Хоро - Русе" като китарист и вокалист.


Ивайло Илиев Петров

Роден е през 1938 година в село Сливо поле - Русенско. С народна музика се занимава от 45 години. От малък свири на акордеон. Той е един от основателите на "Оркестър Хоро - Русе" и е негов член от основаването му през 1962 година.